tisdag 18 november 2014

Polismyndigheten Västra Götaland lurar Göteborgs Posten, tidningen Metro, SVT Västnytt mfl.


Polismyndigheten gick ut med sitt budskap om att en polisman blivit beskjuten strax efter att han gått av sitt arbetspass och precis anlänt hem till sin bostad på sin motorcykel.  "Händelsen" skulle ha skett natten mellan lördag och söndag den 21 april år 2013.

"Nyheten" svaldes med hull och hår av en stor mängd media men framförallt av Göteborgs Posten och tidningen Metro.Retoriken från polismyndighetens håll gick inte att ta miste på. Det skulle med all önskvärd tydlighet föras ut ett budskap till någon i Göteborg.


Nedan är hämtat från Tidningen Metro och dess artikel om "händelsen":

"Enligt polisen är brottet en attack mot hela myndigheten – jämförbar med när en bomb exploderade hemma hos en åklagare i Trollhättan som arbetade med kriminella gäng för drygt fem år sedan.

– Då har man valt en kraftfull motståndare om man ger sig på en polisman eller åklagare, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Polisen ville i går inte kommentera vad som kan ha varit motivet för dådet – men det ska inte ha funnits någon särskild hotbild mot mannen, som arbetar i yttre tjänst.

– Han är en vanlig fotsoldat, säger Jan Weirén, biträdande vakthavande befäl."
Polismyndigheten talar alltså här i termer av "soldat" och "motståndare".

Användandet av termen "fotsoldat" brukar annars främst förknippas med de kriminella gäng vilket polisen brukar benämna som "Grov organiserad brottslighet" och vars struktur är uppbyggd med just "fotsoldater" längst ner i gänghierarkin.


Nedan är hämtat ur GP och en av deras artiklar om "händelsen" (samt kommentarer i kursiv stil är mina egna):


"Länskriminalen inledde omedelbart en förundersökning om misstänkt mordförsök.
Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland, tror att det var en tillfällighet att just denne polisman drabbades:
- Vi ser det mer som en attack på polismyndigheten som helhet, inte mot den enskilde individen, säger han till GP.
(märkligt att man så snabbt, på bara ett par timmar, kan vara så säker på att "angreppet" skett mot polismyndigheten och inte på den som påstås ha blivit beskjuten)


Polismannen är anställd inom PO1, Storgöteborg. Han har så kallad yttre tjänst inom ingripandeverksamheten på Hisingen och sysslar alltså inte med utredningar eller spaning.
(varför gå ut med den infon om polismannen verkligen har blivit föremål för beskjutning utanför sitt eget hem?)


Enligt Erik Nord fanns det vid tidpunkten ingen hotbild riktad mot polismannen och inget i hans bakgrund och arbetsområde som indikerar någon koppling till dådet.
(återigen, hur kan man veta det redan så pass här kort tid efter "dådet"?)


- Vi får förstås titta noggrant på om det hände något speciellt under polismannens senaste arbetspass, om det kan ligga någon förklaring nära i tiden, förklarar Erik Nord.
(jaså, har ni inte hunnit titta på det? ni som redan hunnit säkerställa att "angreppet" inte var riktat mot polismannen utan mot myndigheten)


Att det tycks vara en polisman som valts ut mer eller mindre slumpmässigt, och av den enda anledningen att han arbetar som just polis, betraktas som extra allvarligt. Att mannen spårats till sin bostad är ytterligare en faktor som upprör polisen.
(om det nu är slumpmässigt, varför är det så viktigt att säga att polismannen arbetar inom PO1, Storgöteborg och ingripandeverksamheten på Hisingen?)


Länskriminalen har satt in extra resurser för att hitta de skyldiga.
Inre och yttre spaningar pågår liksom detaljundersökning av det man lyckats få fram genom den tekniska undersökningen av brottsplatsen.
Polisen hör även de vittnen som finns, och eftersöker fler tips från allmänheten.
(finns det vittnen till en händelse som inte ägt rum, då förstår man att dessa vittnen måste ha en central roll i utredningen...)"

Att det här budskapet ("kraftfull motståndare" mm) basuneras ut av länskriminalpolisen i princip samtidigt som en man (av länskriminalpolisen benämnd som "Mycket farlig" samt "polishatare"),  muckat alldeles nyss från en flerårig internering och då nyligen ( bara ett par dagar innan "händelsen") återvänt till Göteborg, det är antagligen bara en slump.

Precis som att det är en slump att en av poliserna som länskriminalpolisen (felaktigt) bedömer har högst hotbild mot sig, är just en "vanlig" polis vilken är verksam i ingripandeverksamheten Hisingspolisen PO1 Storgöteborg.Med det sagt, vad hände med den här "händelsen" och dess utredning? Har det skett några framsteg i utredningen eller till och med något åtal och dom?

Nej, det har varit knäpptyst om det här ända från den dagen då den massiva nyhetsrapporteringen  skedde (vilket var samma dag som "händelsen" ägde rum) samt ett par dagar därefter.


Att inte någon journalist vid det här laget har avslöjat den här bluffen till "händelse" är rätt så tragiskt. Men med tanke på allt annat som får passera obemärkt gällande polisens metoder i Göteborg, så är det inte särskilt förvånande.
riksenhetenforpolismal.org

Inga kommentarer: